Σκύλοι και κοπροφαγία
Η κοπροφαγία είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση που παρατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των σκύλων-με συχνότερη εκείνη των κουταβιών. Ακολουθούν οι 7 κύριοι λόγοι για το συγκεκριμένο φαινόμενο :
- Γενετική
Οι σκύλοι εξελίχθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε οτιδήποτε βρώσιμο υπάρχει γύρω τους να μην πηγαίνει χαμένο, ακόμα και τα <<απόβλητα>>. Μπορούμε να πούμε πως, έχουν προσαρμοστεί ώστε να τρώνε κόπρανα χωρίς να αρρωσταίνουν – στις περισσότερες των περιπτώσεων.
- Προβιοτικά
Ίσως να έχετε ακούσει πως η ‘’μεταμόσχευση κοπράνων’’ έχει γίνει η θεραπεία επιλογής για σοβαρά προβλήματα του πεπτικού συστήματος, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή ασθένεια Κρον στους ανθρώπους. Οι εφευρέτες της συγκεκριμένης μεθόδου φαίνεται πως ήταν οι σκύλοι, καθώς χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη μέθοδο για 10 χιλιάδες χρόνια. Αυτή η συνήθεια βοηθά τους άρρωστους σκύλους, επαναφέροντας τα επίπεδα της βακτηριακής χλωρίδας στα φυσιολογικά επίπεδα. Η φύση ξέρει ποιο είναι το σωστό.
- Κακή υγιεινή από μικρή ηλικία
Πολλοί πιστεύουν πως οι σκύλοι που μεγάλωσαν σε ανθυγιεινές συνθήκες έχουν μια προδιάθεση για το συγκεκριμένο φαινόμενο. Η συγκεκριμένη άποψη εκτός από αμφιλεγόμενη, είναι και η λιγότερο συχνή αιτία της κοπροφαγίας. Η υγιεινή όπως και να έχει, είναι πρωτίστης σημασίας.
- Κακής ποιότητας ξηρά τροφή
Πολλές φορές τα διατροφικά στοιχεία που αναγράφονται στις συσκευασίες είναι αναληθή. Έτσι, όταν ο σκύλος δεν καλύπτεται διατροφικά αναζητεί <<εδέσματα>> για να καλύψει τις ανάγκες του, αλλά και να διορθώσει τη χλωρίδα του εντέρου του με φυσικό τρόπο.
- Γαστρονομικές ατασθαλίες
Όσο παράξενο ή αστείο μπορεί να σας φανεί, οι σκύλοι έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν την ηλικία αλλά και το είδος των περίεργων (για εμάς τους ανθρώπους) εδεσμάτων και σε μερικές <<ποικιλίες>> απλά δεν μπορούν να πουν όχι.
- Έλλειψη βιταμινών
Είτε το πιστεύετε είτε όχι τα κόπρανα είναι μια <<τροφή>> πλούσια σε βιταμίνες, ιδιαίτερα στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β . Όταν υπάρχει ανισορροπία, η κοπροφαγία πολλές φορές είναι αναπόφευκτη.
- Μέταλλα και ιχνοστοιχεία
Με τους συνεχόμενους και αυξανόμενους ρυθμούς παραγωγής, η συγκέντρωση των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων στο έδαφος έχει μειωθεί σημαντικά και αυτό το γεγονός έχει αντίκτυπο σε όλη την τροφική αλυσίδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο σκύλος σας, είτε τρέφεται με B.A.R.F, είτε τρέφεται με ξηρά τροφή είναι πιθανό να στραφεί προς την κοπροφαγία. Έτσι λοιπόν, διορθώνοντας αυτές τις ανισορροπίες, η εν λόγω συνήθεια θα σταματήσει.
Τρία απλά βήματα ώστε ο σκύλος σας να σταματήσει την κοπροφαγία :
- Ελέγξτε την κατάσταση του τριχώματος του σκύλου σας:
Η κατάσταση του τριχώματος είναι ένας δείκτης υγείας και ισορροπίας. Όταν η τροφή του –είτε ωμή, είτε μαγειρεμένη, είτε επεξεργασμένη- δεν είναι ισορροπημένη, τις περισσότερες φορές αντικατοπτρίζεται στο τρίχωμα του.
- Ταΐστε το σκύλο σας με μη-επεξεργασμένη τροφή:
Αν η ξηρά τροφή δεν καλύπτει το σκύλο σας και υπάρχει ο χρόνος και η δυνατότητα, είναι προτιμότερο το μαγειρευτό ( φυσικά, δεν εννοούμε σουτζουκάκια ή παστίτσιο) ή η προετοιμασία ωμού γεύματος. Αν πάλι το ωράριό σας ή/και η οικονομική σας δυνατότητα δε σας το επιτρέπουν , μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα (σε επόμενο άρθρο θα αναλυθούν τα υπέρ και τα κατά ωμής, μαγειρευτής και επεξεργασμένης τροφής).
- Ενισχύστε το σκύλο σας με φυσικά συμπληρώματα διατροφής όπως:
Βιταμίνες , Μέταλλα, Ιχνοστοιχεία, Λιπαρά Οξέα Ω3- Ω6 και Προβιοτικά
Πολύ σύντομα θα δείτε πως ο σκύλος θα αλλάξει διατροφικές συνήθειες και θα αρκείται μόνο στο φαγητό του και στις λιχουδιές που του προσφέρετε.
Επίσης, συστήνεται ένας έλεγχος κοπράνων από τον κτηνίατρο σας μια φορά στο τόσο, καθώς και η τήρηση της προληπτικής αντιπαρασιτικής θεραπείας κάθε 3-4 μήνες. Αυτό χρειάζεται ώστε να σιγουρέψουμε ότι, ο σκύλος σας δεν φιλοξενεί ‘’ ανεπιθύμητους επισκέπτες ΄΄. Η παρουσία ενδοπαρασίτων, προδιαθέτει το σκύλο σας στην έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, οπότε ο έλεγχος και η πρόληψη είναι απαραίτητοι.
Μεταφρασμένο κείμενο του Dr. Peter Dobias, DVM από τον Βασίλειο Δ. Στάικο, DVM)
Πηγή: http://peterdobias.com/blogs/blog/5-most-common-reasons-why-dogs-eat-feces