Ο σκύλος μου πηδάει επάνω μου…. και στους καλεσμένους!!
Γιατί ο σκύλος μου πηδάει επάνω μου; Οι σκύλοι είναι πολύ κοινωνικά πλάσματα και η πρώτη αντίδραση ενός φιλικού σκύλου είναι να σε μυρίσει και να γλύψει το πρόσωπό σου. Δεδομένου ότι είμαστε πιο ψηλοί από εκείνα, αυτό τα αναγκάζει να αρχίζουν να χοροπηδάνε πάνω μας για να μας χαιρετήσουν. Αυτό όμως είναι κάτι που εμείς οι άνθρωποι δεν εκτιμούμε ιδιαίτερα, τουλάχιστον όχι όλη την ώρα. Αν είσαστε από τους τύπους που δεν το προτιμάνε καθόλου, τότε το καλύτερο είναι να το δείξετε με τον σωστό τρόπο και στον σκύλο σας, διότι εκείνο δεν είναι σε θέση να καταλάβει πότε φοράτε τα καλά σας ρούχα για έξοδο και πότε τα πρόχειρά σας.
Μαθαίνοντας στον σκύλο σας να μην χοροπηδάει κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του, δε σημαίνει πως του μαθαίνετε τι να μην κάνει αλλά τι είναι αυτό που θέλετε να κάνει. Μπορείτε να του μάθετε πως εκείνη την ώρα μπορεί να πάει να παίξει με το παιχνίδι του, να μπει στο κλουβί του, να μπει στην θέση ‘’ξάπλωσε’’ ή στην θέση ‘’κάτσε’’.
Αρχικά θα πρέπει πρώτα να έχετε μάθει στον σκύλο σας τις εντολές κάτσε και ξάπλωσε για να μπορέσει να καταλάβει τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει. Έτσι θα μάθει πως για να τραβήξει την προσοχή σας θα πρέπει πλέον να κάθεται αντί να πηδάει. Την άσκηση τις εντολής κάτσε ή ξάπλωσε θα πρέπει να τις ζητάμε σε οτιδήποτε θέλει να κερδίσει ο σκύλος μας, είτε αυτό είναι να του πετάξουμε το μπαλάκι, είτε να του φορέσουμε το λουρί, είτε είναι η ώρα του φαγητού. Για παράδειγμα, είναι η ώρα του παιχνιδιού και είσαστε έτοιμοι να πετάξετε την μπάλα στον σκύλο σας, αν αυτός ξεκινήσει να πηδάει πάνω σας απλά σταματήστε, αν γνωρίζει την εντολή κάτσε ζητήστε του να κάτσει πρώτα και έπειτα πετάξτε την μπάλα. Αν δεν γνωρίζει ακόμη την εντολή και είσαστε στις αρχές της εκμάθησης της, περιμένετε με την μπάλα πίσω από την πλάτη σας μέχρι να κάτσει από μόνος του και έπειτα πετάξτε της. Βάζοντας τις εντολές μέσα στην καθημερινότητα μας, δείχνουμε στον σκύλο μας πλέον ποιες είναι οι αποδεκτές συμπεριφορές και με ποιες συμπεριφορές μπορεί να κερδίσει αυτό που θέλει. Σας συνιστώ σε πρώτο στάδιο, είτε ξέρει ο σκύλος σας τις εντολές είτε όχι, να μην του δώσετε λεκτική εντολή. Αυτό γιατί θέλουμε να τον βάλουμε να σκεφτεί από μόνος του με ποια συμπεριφορά θα κερδίσει αυτό που θέλει.
Τώρα που έχετε ήδη μάθει στον σκύλο σας πως όταν κάθεται κερδίζει πράγματα, μπορείτε να ξεκινήσετε να του το ζητάτε όταν μπαίνετε στο σπίτι. Ας δούμε κάποια βήματα πως θα το επιτύχουμε.
- Ανοίξτε την πόρτα (τόσο όσο να σας βλέπει ο σκύλος σας) ήρεμα αλλά μην μπείτε μέσα.
- Ζητήστε στον σκύλο σας να κάτσει. Όταν κάτσει ξεκινάτε να μπαίνετε μέσα στο σπίτι.
- Αν σηκωθεί καθώς μπαίνετε, ξανά βγείτε έξω και ζητήστε του πάλι να καθίσει.
- Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί.
Σκοπός είναι να καταλάβει πως αν δεν είναι ήρεμος δεν θα μπείτε στο σπίτι.
Τις πρώτες φορές να είσαστε λίγο πιο ‘’ελαστικοί’’ με τον σκύλο σας. Με την πάροδο των ημερών να αρχίσετε να του ζητάτε να μένει όλο και περισσότερη ώρα στην θέση κάτσε.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ίδια τακτική και για τους καλεσμένους.
Χριστιάννα Ξένου-Αϊδινιώτου, Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων