Μπορεί να εκπαιδευτεί ένας ενήλικος / ηλικιωμένος σκύλος;
Μερικές φορές η εκπαίδευση του σκύλου σας μπορεί φαίνεται αδύνατη. Πολλοί από εσάς μπορεί να νομίζετε ότι η συμπεριφορά του σκύλου σας είναι απλά μέρος του χαρακτήρα του και να έχετε παραιτηθεί από τους στόχους που είχατε θέσει όταν ήταν κουτάβι. Αν ο σκύλος σας είναι ενήλικος και έχει αναπτύξει ανεπιθύμητες συμπεριφορές ίσως αναρωτιέστε, μπορεί ένας ενήλικος / ηλικιωμένος σκύλος να μάθει και να χτίσει καινούριες συμπεριφορές;
Τα κουτάβια είναι πολύ πρόθυμα να μάθουν νέα πράγματα και το μυαλό τους ‘’ρουφάει’’ την εκπαίδευση σαν σφουγγάρι. Το να εκπαιδεύσεις ένα μεγαλύτερο σε ηλικία σκυλί που έχει ήδη χτίσει συμπεριφορές και να πρέπει να ‘’σβήσεις’’ αυτές τις συμπεριφορές ώστε να δημιουργήσεις νέες, μπορεί να φαίνεται σαν ένα μεγάλο και μακρύ έργο. Αν όμως σας πω ότι το μόνο που χρειάζεστε είναι να βρείτε το σωστό κίνητρο και να θέσετε ένα στόχο; Τα μεγαλύτερα σκυλιά είναι πολύ ικανά να μάθουν νέα κόλπα, δεξιότητες και συμπεριφορές. Μπορείτε να αλλάξετε οποιαδήποτε συμπεριφορά, αρκεί να είστε συγκεκριμένος και συνεπής σε αυτό που ζητάτε.
Οι νέοι κηδεμόνες κουταβιών καταβάλλουν πολλή σκέψη, χρόνο και προσπάθεια για την εκπαίδευση του σκύλου τους. Πηγαίνουν σε εκπαιδευτή σκύλων και είναι πρόθυμοι να αναζητήσουν βοήθεια και συμβουλές. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη που όλοι έχουμε αυτήν την ιδέα στο μυαλό ότι τα κουτάβια είναι πιο ικανά να μάθουν καινούργια πράγματα και να ξεπεράσουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές πολύ πιο εύκολα απ’ ότι τα ενήλικα σκυλιά.
Αρχικά σκεφτείτε τι είναι αυτό που παρακινεί τον σκύλο σας. Αυτό μπορεί να είναι ένα παιχνίδι, μία λιχουδιά ή ακόμα και ένα αγαπημένο του πρόσωπο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις επιβραβεύσεις για να εκπαιδεύσετε ένα ενήλικο σκύλο να ‘’δουλέψει’’ για εσάς, να μάθει νέα κόλπα, να δημιουργήσετε νέες συμπεριφορές και να διαγράψει τις παλιές.
Ας θέσουμε μερικούς στόχους: θα χρειαστεί να σκεφτείτε τις συμπεριφορές του σκύλου σας που δεν είναι επιθυμητές και ποιες θα ήταν οι επιθυμητές για εσάς. Αν ο σκύλος σας τραβάει στην βόλτα, αν γαβγίζει στο άκουσμα του κουδουνιού ή δεν μπορεί να παραμείνει στην εντολή ‘’Μείνε’’ για παραπάνω από 30 δευτερόλεπτα ίσως ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε. Δεν θα χρειαστείτε πολύ χρόνο από την στιγμή που ήδη έχετε αναπτύξει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον σκυλοφίλο σας. Βάλτε στο πρόγραμμα σας 10-20 λεπτά, μερικές φορές την εβδομάδα να δουλεύετε με τον σκύλο σας και να τον παρακινείτε να μαθαίνει κάτι καινούργιο. Δημιουργώντας αυτό το πρόγραμμα θα βοηθήσετε να βελτιωθεί η συμπεριφορά του σκύλου σας και θα δυναμώσετε την σχέση σας.
Σκεφτείτε την ρουτίνα σας και πόσο χρόνο αφιερώνετε στον σκύλο σας στην καθημερινότητα σας όπως το να τον ταΐσετε, να τον βγάλετε βόλτα, να τον περιποιηθείτε και να παίξετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλα τα παραπάνω ώστε να τον εκπαιδεύσετε και να δημιουργήσετε όμορφες συμπεριφορές. Ξεκινήστε ανανεώνοντας τις επιβραβεύσεις του, όπως νέες λιχουδιές ή να αγοράσετε ένα νέο παιχνίδι για εκείνον. Να χρησιμοποιείτε αυτές τις νέες επιβραβεύσεις μόνο για την ειδική σας εκπαίδευση. Ενθουσιάστε τον σκύλο σας με αυτά και κρύψτε τα όταν δεν ‘’δουλεύετε’’ μαζί. Να επιβραβεύετε την καλή συμπεριφορά συχνά. Ακόμα και η αρνητική προσοχή είναι προσοχή. Ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσετε μία επιθυμητή συμπεριφορά είναι να επιβραβεύετε πάντα την καλή συμπεριφορά του σκύλου σας με συνέπεια και γρηγοράδα. Αυτό μπορεί να γίνει με λιχουδιά, λεκτικό έπαινο, χάδι ή ακόμα μεγαλύτερη προσοχή. Θέστε στόχους και γιορτάστε κάθε μικρή νίκη με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε αν ήταν ένα κουτάβι.
Σίγουρα το να εκπαιδεύσετε έναν ενήλικο ή ηλικιωμένο σκύλο θα είναι πιο χρονοβόρο απ’ ότι αν θα είχατε ξεκινήσει πιο νωρίς, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι ακατόρθωτο και δεν θα πρέπει αυτά τα σκυλιά να ‘’καταδικάζονται’’ σκεπτόμενοι ότι έχετε αργήσει. Ειδικότερα αν μιλάμε για προβλήματα συμπεριφοράς όπως άγχος, στρες, φόβο, θλίψη ή επιθετικότητα, είναι χρέος σας σαν κηδεμόνες να προσπαθήσετε με ειδική καθοδήγηση να διορθώσετε αυτές τις συμπεριφορές ώστε ο σκύλος σας να μπορεί να είναι και πάλι ευτυχισμένος και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Σε κάποιες περιπτώσεις βέβαια, αν ο σκύλος βιώνει αυτά τα συναισθήματα για πολλά χρόνια, ίσως η πρόοδος του να μην είναι μεγάλη, οφείλει όμως κάθε κηδεμόνας να προσπαθήσει.
Να είστε επιεικής μαζί του, να έχετε υπομονή και το πιο σημαντικό να μην εγκαταλείπετε την προσπάθεια. Με χρόνο, επιμονή, υπομονή, προσοχή και αγάπη, ακόμα και τα πιο γέρικα σκυλιά μπορούν να μάθουν νέες συμπεριφορές και νέα κόλπα.
Χριστιάννα Ξένου- Αϊδινιώτου, Θετική εκπαιδεύτρια σκύλων