Εντολή Δίπλα…
Ένα από τα πιο εξεζητημένα θέματα ενός κηδεμόνα σκύλου, είναι πως θα καταφέρει ο σκυλοφίλος του να μάθει την εντολή δίπλα και να περπατάει σωστά στην βόλτα. Θα έχετε ακούσει διάφορες συμβουλές πάνω σε αυτό το θέμα, άλλες σίγουρα θα βοήθησαν και άλλες μπορεί να έκαναν τα πράγματα χειρότερα στην βόλτα. Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει να περπατάει δίπλα μας σωστά και με τον ορθό τρόπο.
Με την εντολή αυτή, ζητάμε από τον σκύλο μας να περπατάει δίπλα µας χωρίς να αποµακρύνεται και χωρίς να τραβάει το λουρί του προκειµένου να πάει σε κάποια άλλη κατεύθυνση, αγνοώντας παρόλα αυτά, τα ερεθίσµατα που τυχόν να υπάρχουν γύρω του. Η επιλογή της πλευράς που επιθυµούµε είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Μπορούµε να επιλέξουµε είτε αριστερά µας είτε δεξιά µας. Η εντολή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για εμάς όσο και για τον σκυλοφίλο μας. Στόχος της κάθε βόλτας είναι να περνάμε και οι δυο καλά και όχι να γυρνάμε σπίτι με νεύρα και πόνους στους ώμους επειδή ο σκύλος μας τραβάει από λαχτάρα να γνωρίσει τον κόσμο. Μέσω της βόλτας, κηδεμόνας και σκύλος αναπτύσσουν την σχέση τους, είναι σημαντικό λοιπόν γι’αυτό, να βρούμε ένα τρόπο να δείξουμε στον σκυλοφίλο μας ότι το να περπατάει δίπλα μας είναι και γι’αυτόν τελικά μια πολύ ωραία διαδικασία.
Ο χρόνος που απαιτείται είναι 5-8 λεπτά 2-3 φορές την ημέρα.
Πως μαθαίνουμε λοιπόν την εντολή δίπλα στον σκύλο μας :
- Αρχικά, όπως όλες τις εντολές, έτσι και σε αυτήν ξεκινάμε από μέσα στο σπίτι όπου είναι ένα περιβάλλον ήσυχο και προστατευμένο.
- Επιλέγουμε την μεριά που μας ευχαριστεί (δεξιά είτε αριστερά). Πάντα ξεκινάμε από την θέση κάτσε, η άσκηση δεν θα ξεκινήσει εάν ο σκύλος δεν έχει μπει στη θέση πρώτα.
- Έχουµε στο χέρι µας μπόλικες επιβραβεύσεις (παιχνίδι ή λιχουδιά). Ξεκινάμε λέγοντας «πάμε» και ακολούθως την εντολή δίπλα. Είναι καλό να ξεκινάµε µε το πόδι δίπλα στο οποίο βρίσκεται, δηλαδή το αριστερό αν είναι στα αριστερά µας ή το δεξί αν είναι στα δεξιά µας. Ο σκύλος µας θα ακολουθήσει γιατί γνωρίζει ότι έχουµε µαζί µας την επιβράβευσή του. Ανά 2-3 βήματα σταματάμε και επιβραβεύουμε.
- Επαναλαµβάνουµε την άσκηση, αλλά σταδιακά διανύουμε όλο και µεγαλύτερη απόσταση. Αν βαδίζει σωστά δίπλα µας, µπορούµε να µεγαλώνουµε αυτή την απόσταση. Είναι προτιµότερο στην αρχή να διανύουµε µικρές αποστάσεις λίγων βηµάτων και να προχωρούµε σε επιβράβευση.
- Κάθε φορά που σταματάμε για να επιβραβεύσουμε, ζητάμε από τον σκύλο μας να μπει στην θέση κάτσε. Έτσι ο σκύλος μας, θα έχει συνδυάσει ότι κάθε φορά που σταματάμε θα πρέπει να κάθεται και σταδιακά θα το εκτελεί από μόνος του.
- Αφού πλέον βλέπουμε ότι ο σκύλος μας το έχει πιάσει το νόημα και µπορεί να µας ακολουθήσει σωστά για αρκετή ώρα, αυξάνουµε λίγο το βαθµό δυσκολίας, εµπλουτίζοντας τη διαδροµή µας µε στροφές (αριστερά, δεξιά) επιτόπου µεταβολή ή ακόμα καλύτερα την αυξομείωση της ταχύτητας.
- Είναι πολύ σηµαντικό καθ’ όλη τη διάρκεια που ο σκύλος είναι δίπλα µας στην εντολή αυτή, να του µιλάµε και να τον ενθαρρύνουµε με λόγια σε συνδυασµό µε την επιβράβευση του, ώστε να αγνοεί τα υπόλοιπα ερεθίσµατα και να είναι προσηλωµένος σε εµάς.
- Σταδιακά προσθέτουμε αντιπερισπασμούς όπως, να έχουμε ανοιχτό το παράθυρο ώστε να ακούγεται φασαρία, να βγούμε στο μπαλκόνι, στην ταράτσα και τέλος σε πάρκο.
- Τέλος βγαίνουμε σε εξωτερικούς χώρους, κατά προτίμηση περιφραγμένους-προστατευμένους ώστε να είναι ελεύθερο, αν δεν έχουμε την ευχέρεια αυτή, κάνουμε την άσκηση με μακρύ οδηγό όπως τα βήματα 1-7
Η διάρκεια της εκπαίδευσης να είναι μικρή αλλά επαναλαμβανόμενη μέσα στην ημέρα σε διάφορα μέρη του σπιτιού (εντός και εκτός).
Όλες οι εντολές θα πρέπει να συνοδεύονται από σινιάλα χεριών.
Χριστιάννα Ξένου-Αϊδινιώτου, Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων