Δεν είναι δα και μεγάλο μυστικό πως τα σκυλιά έχουν εξαιρετική όσφρηση – σίγουρα πολύ πιο ανεπτυγμένη από την ανθρώπινη.
Αλλά ίσως σας εκπλήξει πως οι οσφρητικές ικανότητες του σκύλου μπορεί να είναι τόσο καλές που ενδεχομένως να έχουν την ικανότητα να μυρίζουν τον καρκίνο στον άνθρωπο.
Βέβαια, όταν λάβετε υπ’όψιν τους αριθμούς, βγάζει νόημα πως η μύτη ενός σκύλου είναι ικανή για κάτι τέτοιο…
Τα σκυλιά έχουν 25 φορές παραπάνω οσφρητικούς υποδοχείς από τους ανθρώπους, αυξάνοντας έτσι την οσφρητική τους ικανότητα κατά 100.000 φορές. Το ανθρώπινο μυαλό κυριαρχείται από τον οπτικό φλοιό, αλλά το μυαλό του σκύλου ελέγχεται από την μυρωδιά ή αλλιώς τον οσφρητικό φλοιό, που είναι 40 φορές μεγαλύτερος από αυτόν του ανθρώπου. Επιπλέον, ο οσφρητικός βολβός ενός σκύλου έχει ένα μεγάλο αριθμό από ευερέθιστους οσφρητικούς υποδοχείς, οι οποίοι κυμαίνονται μεταξύ στα 125 με 220 εκατομμύρια, και είναι από εκατό χιλιάδες έως και ένα εκατομμύριο φορές πιο ευαίσθητοι από αυτούς των ανθρώπων.
Ναι, τα σκυλιά έχουν πολύ καλή όσφρηση. Το ξέρουμε. Αλλά πως μπορούμε να εξηγήσουμε την δυνατότητα να ανιχνεύσουν τον καρκίνο;
Πως μπορούν τα σκυλιά να μυρίσουν τον καρκίνο:
Οι μελέτες που αφορούν τους σκύλους και την ανίχνευση καρκίνου βασίζονται στο γεγονός ότι τα καρκινικά κύτταρα απελευθερώνουν διαφορετικά μεταβολικά «απόβλητα» απ’ότι τα υγιή κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού. Η διαφορά της μυρωδιάς είναι πολύ σημαντική και τα σκυλιά είναι ικανά να την αναγνωρίσουν ακόμα και στα πρώιμα στάδια του καρκίνου. Τα σκυλιά είναι ικανά να αναγνωρίσουν τα χημικά ίχνη σε ακτίνα φάσματος ενός τρισεκατομμυρίου. Μερικές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την ικανότητα των εκπαιδευμένων σκύλων να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του δέρματος – μελάνωμα απλά μυρίζοντας πληγές του δέρματος. Επιπλέον, μερικές μελέτες έχουν αποδείξει πως τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του προστάτη απλά μυρίζοντας τα ούρα του ασθενή. Τα σκυλιά είναι επίσης ικανά τα μυρίσουν την παρουσία των καρκινικών κυττάρων μέσω της ανθρώπινης αναπνοής. Αυτό όχι μόνο κάνει την αίσθηση της όσφρησης του σκύλου ικανή να ανιχνεύσει τον καρκίνο, αλλά οι έρευνες υποστηρίζουν πως τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν ενεργά ώστε να μυρίζουν τον καρκίνο. Στο Βερολίνο, μία ομάδα ερευνητών εκπαίδευσαν μερικά σκυλιά ώστε να ανιχνεύουν την παρουσία διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων του καρκίνου των ωοθηκών, καρκίνου του εντέρου (που προφανώς μυρίζει διαφορετικά από τον καρκίνο του ενδομητρίου και τον καρκίνο του τραχήλου), καθώς και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, καρκίνο του δέρματος, καρκίνου του πνεύμονα και καρκίνο του προστάτη.
Η ικανότητα των σκύλων να ανιχνεύουν τον καρκίνο έχει πολλές ωφέλιμες δυνατότητες. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν πως τα εκπαιδευμένα σκυλιά θα μπορέσουν άμεσα να ενταχθούν στην φροντίδα των ασθενών, ενώ άλλοι ερευνητές συνιστούν, πως η ικανότητα των σκύλων να ανιχνεύουν τον καρκίνο θα πρέπει να περιοριστεί στα εργαστήρια, όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την αέρια χρωματογραφία για να απομονωθούν οι συγκεκριμένες ενώσεις που αναγνωρίζονται από τον σκύλο. Οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα αυτό περιλαμβάνουν έναν απλό αναλυτή αναπνοής που αλλάζει χρώμα σύμφωνα με τις ενώσεις στην αναπνοή που δείχνει την παρουσία του καρκίνου.
Ακόμα δεν πειστήκατε; Αφήστε την έρευνα να μιλήσει. Ορίστε μερικές έρευνες που δείχνουν τις εξαιρετικές ικανότητες των σκύλων να μυρίζουν τον καρκίνο:
- Στην έρευνα που διεξάχθηκε στο Amersham της Αγγλίας και δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, οι ερευνητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν αν τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν στο να ανιχνεύουν τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, μόνο βάση της οσμής των ούρων. Τα σκυλιά που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την έρευνα ήταν ικανά να ανιχνεύσουν σωστά τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στα ούρα 41% τη φορά.
- Σε έρευνα που διεξάχθηκε από το Pine Street Foundation, με δείγματα αναπνοής από 31 ασθενείς με καρκίνο του μαστού, 55 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα και 83 υγιείς ανθρώπους, παρουσιάστηκαν σε πέντε εκπαιδευμένα σκυλιά στην όσφρηση (τρία Λαμπραντόρ και δύο Πορτογαλικοί σκύλοι νερού). Αυτά τα σκυλιά ήταν ικανά να ανιχνεύσουν ή να αποκλείσουν τον καρκίνο του στήθους και του πνεύμονα, σε όλα τα στάδια της ασθένειας, με περίπου 90% ευστοχία.
- Ένας ειδικός στα μελανώματα, ο Dr. Armand Cognetta από την Tallahassee της Φλόριντα, μελέτησε κατά πόσο θα μπορούσαν τα σκυλιά να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του δέρματος και ζήτησε την βοήθεια ενός εκπαιδευτή σκύλων. Με τα δείγματα από τα μελανώματα, προσπάθησε να εκπαιδεύσει ένα σκύλο να μυρίζει τον καρκίνου του δέρματος. Ο George, ο σκύλος που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα, ήταν ικανός να ανιχνεύσει το μελάνωμα περίπου 90% τη φορά. Επιπλέον, αυτή η έρευνα απέδειξε ότι ο George μπορούσε να ανιχνεύσει επιτυχώς το κακοήθη μελάνωμα από το καλοήθη μελάνωμα στους ασθενείς.
- Σύμφωνα με το S. News & World Report, ένα μαύρο Λαμπραντόρ με το όνομα Marine ήταν ικανό να ανιχνεύσει το καρκίνο του παχέος εντέρου σε έρευνα με συμμετοχή 200 ανθρώπων που έπασχαν από αυτή την ασθένεια με την απίστευτη ευστοχία των 97%. Αυτό το σκυλί ήταν ακόμα πιο ακριβές από τις συνήθεις εξετάσεις αίματος περίπου με 25% . Ήταν ικανό να αντιληφθεί από τα πρώιμα στάδια έως και τα πολύ προχωρημένα.
- Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Respiratory Journal, τέσσερα εκπαιδευμένα σκυλιά (ένα Αυστραλιανό Ποιμενικό, δύο Γερμανικά Ποιμενικά και ένα Λαμπραντόρ) ανίχνευσαν επιτυχώς τον καρκίνο του πνεύμονα σε 71 από 100 δείγματα από ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Επίσης αυτά τα σκυλιά απέκλεισαν τον καρκίνο σε 372 από 400 δείγματα που γνώριζαν πως δεν υπήρχε η ύπαρξη καρκίνου. Αυτή είναι μια πολύ μικρή τιμή από λανθασμένα θετικά – περίπου 7%.
- Στο Μιλάνο, οι συνάδελφοι του Dr. Gianluigi Taverna στο Humanitas Research Hospital πήραν δείγματα ούρων από 320 άντρες με καρκίνο του προστάτη και 357 χωρίς καρκίνο. Οι άντρες με καρκίνο βρισκόντουσαν σε διάφορα στάδια της ασθένειας από όγκους υψηλού κινδύνου μέχρι και όγκους χαμηλού κινδύνου. Στην ομάδα των αντρών χωρίς καρκίνο, υπήρχαν κάποια με άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων άλλων τύπων καρκίνου. Δύο σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν για αυτή την έρευνα. Μαζί και τα δύο σκυλιά είχαν την ευστοχία των 98%, όπου η ομάδα ανέφερε τα αποτελέσματα στο American Urological Association.
Μεταφρασμένο κείμενο από την συγγραφέα Tamanna Khare
Πηγή: http://www.dogsnaturallymagazine.com/can-dogs-sniff-out-cancer/