Εμβολιασμός κουταβιών και Ασθένειες..
Η πρώτη εβδομάδα προσαρμογής στο νέο περιβάλλον πέρασε, ο κτηνίατρος σας διαβεβαίωσε πως το κουταβάκι σας χαίρει άκρας υγείας, η πρώτη αποπαρασίτωση είναι γεγονός και πλέον όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει ο κύκλος των εμβολίων του.
Ξέρω… έχετε αγχωθεί ήδη αλλά, συνιστώ ηρεμία! Ο κύκλος των εμβολίων είναι μια απαραίτητη διαδικασία, που εξασφαλίζει την υγεία του κουταβιού σας.
Πάμε να δούμε παρέα μία-μία ξεχωριστά κάθε ασθένεια για την οποία, ο σκύλος σας πρέπει να εμβολιαστεί :
(Ακολουθούν σύντομες πληροφορίες, που θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε, πως κάτι πάει λάθος. Να θυμάστε πως, στον κτηνίατρο του κατοικίδιου σας λέτε πάντα την αλήθεια. Ο κτηνίατρος είναι εδώ για να κάνει το καλύτερο δυνατό. Κάθε πληροφορία έχει την αξία της. Σε περίπτωση που δείτε κάποιο από τα παρακάτω, να το αναφέρετε αμέσως! Οι λανθασμένοι εμβολιασμοί αποβαίνουν μοιραίοι για τα κουτάβια!)
- Τύφος ( Πάρβο- Ιός, Parvo virus)
Μπορούμε να πούμε πως είναι η πιο συνηθισμένη ασθένεια (μαζί με την Λοιμώδη Τραχειοβρογχίτιδα και τη Μόρβα). Ο τύφος μεταδίδεται σε ανεμβολίαστα κουτάβια, που έρχονται σε επαφή με κόπρανα από μολυσμένα ανεμβολίαστα κουτάβια, από το έδαφος και από αντικείμενα που φέρουν τον ιό ή από ενήλικα ζώα που, ναι μεν δεν νοσούν, αλλά εκκρίνουν δε τον ιό στα κόπρανά τους. Χαρακτηριστικά, σε ένα γραμμάριο κοπράνων ζώου που πάσχει από τύφο, είναι δυνατόν να υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο μικροσωματίδια του ιού.
Η ασθένεια εμφανίζεται με δύο μορφές : 1) την Εντερική μορφή και 2) την Καρδιακή μορφή.
Στην εντερική μορφή, τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι τα ακόλουθα: Λήθαργος, πυρετός εμετός και διάρροια (με ή χωρίς αίμα).
Η καρδιακή μορφή εμφανίζεται σε κουτάβια, που μολύνθηκαν από τη μητέρα τους πριν γεννηθούν ή λίγο μετά τη γέννησή τους. Τα κυριότερο σύμπτωμα είναι η δύσπνοια. Συνήθως τα κουτάβια που πάσχουν από την καρδιακή μορφή, πεθαίνουν ξαφνικά λόγω πνευμονικού οιδήματος.
- Μόρβα ή Νόσος Carre’ ( Canine Distemper virus)
Η Μόρβα είναι μια σοβαρότατη ασθένεια κατά την οποία ο σκύλος συνήθως εμφανίζει ανορεξία καταρροή καθώς και εκκρίσεις από τα μάτια. Εμφανίζεται πυρετός, που κρατάει για λίγες μέρες, σταματάει και επανεμφανίζεται. Ο ιός της Μόρβας προκαλεί ανοσοκαταστολή με αποτέλεσμα να προσβάλλονται πολλά από τα συστήματα της λειτουργίας του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα:
Γαστρεντερικά και Αναπνευστικά Συμπτώματα: Ανορεξία, Εμετός, διάρροια, μείωση βάρους, αφυδάτωση, υπερέκκριση σιέλου, καταρροή, βήχας και δύσπνοια .
Νευρολογικά συμπτώματα: Εμφανίζονται κυρίως ως ακούσιες εντοπισμένες συσπάσεις μυϊκών ομάδων και κρίσεις που στη συνέχεια γίνονται ισχυρότατοι σπασμοί. Ο σκύλος μπορεί να εμφανίσει υπερευαισθησία σε αισθητήρια ερεθίσματα (όπως εκείνο της αφής- νιώθοντας πόνο σε ένα απλό χάδι π.χ) αλλά και έλλειψη συντονισμού.
Συμπτώματα που παραμένουν παρά το πέρας της ασθένειας: Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που παραμένουν είναι, η σκλήρυνση των πατουσών και του ακρορρινίου αλλά και κάποια νευρολογικά συμπτώματα όπως οι προαναφερθείσες κρίσεις και η έλλειψη συντονισμού λόγω εκφυλισμού του νευρικού ιστού. Τέλος, πολλοί σκύλοι που προσβλήθηκαν από τη Μόρβα εμφανίζουν υποπλασία του σμάλτου των οδόντων με αποτέλεσμα την εύκολη διάβρωση τους.
- Ηπατίτιδα (Canine Adenovirus )
Η λοιμώδης Ηπατίτιδα των Κυνών είναι μια ασθένεια που τείνει να εξαφανιστεί καθώς σημαντικό ρόλο έχουν παίξει οι εμβολιασμοί. Παρόλα αυτά πάμε να δούμε ποια είναι τα συμπτώματα της εν λόγω ασθένειας: Ανορεξία, δίψα, εμετός, κοιλιακό άλγος πυρετός διογκωμένες αμυγδαλές πετεχειώδεις αιμορραγίες του βλεννογόνου της στοματικής κοιλότητας καθώς και οίδημα στην περιοχή κεφαλιού του λαιμού και του στέρνο..
- Λεπτοσπείρωση
Η ασθένεια αυτή οφείλεται στα στελέχη του βακτηρίου Leptospira, που μεταφέρεται κυρίως μέσω των τρωκτικών (ποντίκια). Τα στελέχη της Leptospira μετά την είσοδο τους στο σώμα, διασκορπίζονται στο ήπαρ, τους νεφρούς το γεννητικό σύστημα, τους οφθαλμούς και το αίμα. Ο σκύλος που προσβάλλεται από το συγκεκριμένο βακτήριο εμφανίζει πυρετό, αδυναμία, ανορεξία, εμετό (με πιθανή την ύπαρξη αίματος), διάρροια, αυξημένη δίψα και ούρηση (καταδεικνύοντας πιθανή νεφρική ανεπάρκεια) και φυσικά κίτρινους βλεννογόνους και κίτρινο δέρμα. Επίσης να τονίσουμε πως η Λεπτοσπείρωση είναι ζωονόσος, πράγμα που σημαίνει πως, η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο (και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά)
- Παραγρίπη (Canine Parainfluenza Virus)
Η Παραγρίπη είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, με μεγάλη εμφάνιση σε μέρη όπου στεγάζονται πολλοί σκύλοι μαζί (πχ κυνοτροφεία, καταφύγια). Μεταδίδεται κυρίως μέσω του αέρα και των σωματικών εκκρίσεων. Τα κυριότερα συμπτώματα της παραγρίπης είναι τα εξής: Ανορεξία, έλλειψη ενέργειας, χαμηλός πυρετός βήχας και καταρροή.
- Λοιμώδης Τραχειοβρογχίτιδα
Η Λοιμώδης Τραχειοβρογχίτιδα είναι –όπως και η Παραγρίπη- μια ασθένεια που σχετίζεται με το αναπνευστικό σύστημα που εμφανίζεται κυρίως σε κυνοτροφεία ( Kennel Cough) και όχι μόνο. Το κυριότερο σύμπτωμα είναι εκείνος ο επίμονος βήχας που ακούγεται λες και ο σκύλος πνίγεται ή <<του έχει κολλήσει κάτι στο λαιμό>>. Επίσης είναιι πιθανό να εμφανιστούν λήθαργος, πυρετός καθώς λευκές ή πράσινες εκκρίσεις από τη μύτη
- Λύσσα (Lyssa virus, Rabies)
Αναμφίβολα η ασθένεια εκείνη που αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή κινδύνου για τον άνθρωπο. Η ασθένεια διακρίνεται σε τρία στάδια. Το πρόδρομο στάδιο, που συνήθως περνά απαρατήρητο από τον ιδιοκτήτη ( κυρίως παρατηρείται ήπια μεταβολή της συμπεριφοράς του σκύλου- τάση για απομόνωση, έλλειψη διάθεσης), το στάδιο της μανιώδους λύσσας και το στάδιο της παραλυτικής λύσσας. Το πρόδρομο στάδιο μπορεί να απουσιάσει και ο σκύλος να εισέλθει απευθείας είτε στη μανιώδη, είτε στην παραλυτική λύσσα.
Συμπτώματα Μανιώδους Λύσσας: διέγερση, έντονη επιθετικότητα με επιθετικό βλέμμα, συμφόρηση των βλεννογόνων, προβολή του τρίτου βλεφάρου, στραβισμό, αυξημένη σιελόρροια, πάρεση και ακολούθως παράλυση της κάτω γνάθου. Επίσης είναι δυνατόν να παρατηρηθούν αυτοτραυματισμοί από δαγκώματα κυρίως στο σημείο εισόδου του ιού.
Συμπτώματα Παραλυτικής Λύσσας: Αρχικά πάρεση της κάτω γνάθου με το σκύλο να έχει μόνιμα ανοιχτό το στόμα με τη γλώσσα έξω. Ο σκύλος λόγω της πάρεσης των μυών του αυχένα που δημιουργείται δεν μπορεί να στηρίξει το κεφάλι του. Συν τω χρόνω η φωνή του σκύλου αλλοιώνεται ενώ η πρόσληψη νερού και τροφής είναι αδύνατη ( αποφύγετε την επαφή με ένα σκύλο που πιστεύετε πως έχει μολυνθεί με τον ιό της λύσσας και ειδοποιήστε τον κτηνίατρο σας).
Ο κύκλος των εμβολίων
Εφόσον είδαμε εν συντομία τις ασθένειες και τα συμπτώματα των, πάμε να δούμε τη σωστή σειρά των αρχικών εμβολιασμών.
Ας υποθέσουμε ότι σήμερα υιοθετήσατε ένα κουταβάκι ηλικίας 35 ημερών, πήγατε κατευθείαν στον κτηνίατρο και ορίσατε ραντεβού για το πρώτο εμβόλιο μια εβδομάδα μετά (42 ημερών-6 εβδομάδων).
Ο πρώτος εμβολιασμός σε ηλικία 6 εβδομάδων : κατά του Τύφου και της Μόρβας (το λεγόμενο και εμβόλιο Puppy )
Ο δεύτερος εμβολιασμός σε ηλικία 9 εβδομάδων (3 εβδομάδες μετά): κατά του Τύφου της Μόρβας, της Ηπατίτιδας της Λεπτοσπείρωσης της Παραγρίπης
Ο τρίτος εμβολιασμός σε ηλικία 12 εβδομάδων (3 εβδομάδες μετά): για τις ίδιες ασθένειες
Και ο τέταρτος εμβολιασμός σε ηλικία 16 εβδομάδων (1 μήνα μετά) : για τις ίδιες ασθένειες συν τη Λύσσα και τη Λοιμώδη Τραχειοβρογχίτιδα.
Ο μικρός σας φίλος- μετά 4-5 μέρες από τον τελευταίο εμβολιασμό- είναι έτοιμος να εξερευνήσει τον κόσμο με απόλυτη ασφάλεια. Να θυμάστε πως ο επόμενος επαναληπτικός εμβολιασμός πρέπει να γίνει ένα χρόνο μετά. Κλείνοντας θα ήθελα να σας τονίσω ότι, είναι θεμιτό, 6 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό, ένα προληπτικό τσεκ-απ. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία!!!!
Βασίλειος Δ. Στάικος, DVM