Επιπτώσεις για την Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή στους σκύλους, ή αλλιώς OCD.
Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά έχουν τη δυνατότητα να υποφέρουν από έναν αριθμό διανοητικών και συναισθηματικών διαταραχών. Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD) είναι μία από αυτές. Ζώα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ονομάζονται εκείνα που εμπλέκονται σε δραστηριότητες φυσιολογικές για το είδος τους, αλλά όχι όταν τις ασκούν με έναν επαναληπτικό, αφύσικο και ανησυχητικό τρόπο. Τα σκυλιά και οι άνθρωποι που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή εμφανίζουν παράξενα παρόμοια συμπτώματα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να συμβάλει σε σοβαρά προβλήματα υγείας και μπορεί να επηρεάσει δραματικά την ποιότητα ζωής τόσο του ζώου όσο και του ιδιοκτήτη. Είναι ενδιαφέρον ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, τα σκυλιά με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή φαίνεται να αγνοούν ότι η συμπεριφορά τους είναι έξω από τα συνηθισμένα.
Τα συμπτώματα της ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχής:
Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές που τα σκυλιά με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή συμμετάσχουν, είναι κατά τα άλλα φυσιολογικές όταν συμβαίνουν σε μικρές δόσεις. Γίνονται κλινικά προβληματικές όταν το σκυλί εμπλέκεται σε αυτά χωρίς σκοπό, τελετουργικά και καταστροφικά, με έναν τρόπο που δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλληλη για την καθημερινή ρουτίνα ενός φυσιολογικού σκύλου. Μερικές από τις πιο κοινές συμπεριφορές που εμφανίζονται σε σκύλους με ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
- Γάβγισμα
- Σκάψιμο
- Ξύσιμο
- Γλείψιμο
- Βηματοδότηση (ο τρόπος που βαδίζει ο σκύλος)
- κάνοντας κύκλους γύρω από τον εαυτό τους
- Κυνηγητό ουράς
- Φράχτης-τρέξιμο
- Πιπίλισμα των πλευρών (συχνά εμφανίζονται σε Doberman Pinschers)
- Μασούλημα (συχνά πάνω σε βράχους, υφάσματα, έπιπλα ή την δική τους ουρά, πόδια ή τα νύχια)
- Ακατάλληλη αποβολή (στο σπίτι ή σε άλλα ασυνήθιστα μέρη)
Και πάλι, οι περισσότεροι υγιείς σκύλοι συμμετάσχουν σε μερικές ή και σε όλες αυτές τις συμπεριφορές κατά καιρούς. Σκύλοι όμως με ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, τα επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά και ξανά. Σε πολλές περιπτώσεις, οι συμπεριφορές είναι περισσότερο ενοχλητικές παρά πραγματικά επιβλαβής. Δυστυχώς όμως, μερικά σκυλιά με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνη σωματική βλάβη στον εαυτό τους ή σε περιουσία, αν η κατάσταση δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Μερικοί ιδιοκτήτες μπορεί επίσης να παρατηρήσουν κάποια άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκύπτουν από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, όπως:
- Ανοιχτές πληγές που συνοδεύονται με κλάμα, η οποία πληγή μπορεί να επιδεινωθεί σε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις.
- Γλείφει και δαγκώνει εμφανή τραύματα, αγνοώντας τον πόνο
- Αιμορραγία στα πόδια ή/και τα δάχτυλα των ποδιών (από το σκάψιμο ή το μάσημα)
- Αλλαγές στη φώνηση (από χρόνιο γάβγισμα)
- Απώλεια τριχώματος, ιδιαίτερα γύρω από τα πλευρά (από το πιπίλισμα ή ξύσιμο)
Σκύλοι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μπορεί να εμφανίσουν και άλλες συμπεριφορές καθώς και ψυχολογικά προβλήματα, όπως να:
- Τρομάζουν εύκολα
- Αποφεύγουν τη σωματική επαφή
- Έχουν πρόβλημα επικοινωνίας σε σχέση με οικείους ανθρώπους και ζώα, σε συγκεκριμένες καταστάσεις
- Έχουν σοβαρό άγχος αποχωρισμού
- Εμφανή επιθετικότητα
Αν ο σκύλος σας εμφανίζει ασυνήθιστη επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά (ες) που υποδηλώνουν OCD, να προγραμματίσετε μια συνάντηση για να συζητήσετε την κατάσταση με τον κτηνίατρό σας και με έναν εκπαιδευτή που ειδικεύεται στην επίλυση συμπεριφορών. Υπάρχουν μια σειρά από θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ηρεμήσουν τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης στον σκύλο σας. Θεραπείες όπως ανθοϊάματα, αρωματοθεραπεία, tong ren και αγγελικό ρέικι μπορούν να βοηθήσουν και να απαλλάξουν τον σκύλο σας από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που τον ταλαιπωρεί.
Η έναρξη της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, συνήθως αντιστοιχεί με την κοινωνική ωριμότητα του σκύλου, η οποία είναι μεταξύ ενός μέχρι τριών ετών, ανάλογα πάντα με τη φυλή. Τα σκυλιά που υποφέρουν από πόνο, ιδιαίτερα άγχος ή τραυματισμό ή μια ασθένεια που αλλάζει αισθητηριακή λειτουργία (όραση, ακοή, γεύση, οσμή ή / και την αφή) διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν OCD.
Χριστιάννα Ξένου-Αϊδινιώτου, Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων
2 comments. Leave new
Για σας! Το σκυλάκι μου ενός χρόνου ,ξύπνησε σήμερα με άλλη διάθεση Είχε κάνει το δωμάτιο το ανο κάτω και Μόλις ανήκω τη πόρτα ,Βγήκε τρέχοντας και γαυγίζει ασταμάτητα ανήσυχος ;γιατί?
Καλημέρα σας Κ. Άννα. Από τα λίγα που μου λέτε δεν μπορώ να καταλάβω, αν θέλετε μπορούμε να το δούμε από κοντά.