Επιθετικότητα Σκύλου
Γεννιέται ή γίνεται ένα σκυλί επιθετικό; Φταίει η ράτσα; Μήπως φταίει κάπου και ο άνθρωπος; Η επιθετικότητα είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα όλοι οι κηδεμόνες σκύλων από τους πρώτους μήνες της ζωής του.
Σαν κουτάβι, μπορούμε εύκολα να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα του σκύλου μας και να του δείξουμε εξ αρχής τον ρόλο του στην οικογένεια και ποια είναι τα όρια του. Πάντα όμως με θετική προσέγγιση ώστε ο σκύλος μας να έχει μόνο θετικές και όμορφες εμπειρίες και να νιώθει σίγουρος και ασφαλής δίπλα μας. Τις περισσότερες φορές, φαίνεται από όταν είναι μικρό, αν θα έχει την προδιάθεση να γίνει επιθετικό και εκεί είναι αρκετά εύκολο να το διαχειριστείς και να το διορθώσεις.
Καλό θα ήταν, να κατανοήσουμε ότι είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά του σκύλου, μιας και απόγονος του λύκου και με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να αποφύγει ή και να ‘’κερδίσει΄΄ κάποιες καταστάσεις. Σημαντικό κομμάτι για να αποφευχθεί η επιθετικότητα, είναι η σωστή κοινωνικοποίηση στην κατάλληλη ηλικία των δύο μηνών. Όταν μιλάμε για κοινωνικοποίηση, δε μιλάμε μονό για την γνωριμιά ζώων και ανθρώπων, αλλά και καταστάσεων που θα αντιμετωπίσει στον μέλλον Ο καλύτερος τρόπος για να τον βοηθήσουμε να μην γίνει ένας θυμωμένος ή επιθετικός σκύλος, είναι να του μάθουμε είτε να αγαπάει είτε να ανέχεται κάποιες καταστάσεις που τον αγχώνουν και τον στρεσάρουν. Αν κάποιο κουτάβι δείξει δείγματα επιθετικότητας και αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα, μεγαλώνοντας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.
Σε ποιες Περιπτώσεις μπορεί να δείξει επιθετικότητα ο σκύλος;
Είναι αρκετές οι περιπτώσεις που μπορεί ο σκύλος να αντιδράσει επιθετικά. Οι λόγοι μπορεί να είναι επειδή νιώθει φόβο, ανασφάλεια, άγχος, απειλή, λόγο έλλειψη κοινωνικοποίησης, κακοποίηση, τραυματικές εμπειρίες, γονίδια, εκτροφή, φυλή ακόμη και αν πάσχει από κάποια ασθένεια ή πονάει. Επίσης όταν ξαφνιάζουμε έναν σκύλο, η αδρεναλίνη τρέχει και εξιτάρεται, μπορεί να γίνει επιθετικό εκείνη τη στιγμή επειδή η λογική μπλοκάρει και αντιδρά το ένστικτο.
Κάποια συχνά παραδείγματα που μπορεί να εκδηλώσει σημάδια επιθετικότητας είναι: Όταν πας να του πάρεις κάτι που έχει στο στόμα του όπως τροφή, κάποιο παιχνίδι ή κόκαλο (κτητικότητα). Όταν σκύβεις από πάνω του (φόβος-απειλή), όταν τον αγκαλιάζεις ή πλησιάσεις το πρόσωπο του να τον φιλήσεις , όταν τον μετακινείς ενώ κοιμάται, επειδή προστατεύει την περιοχή του ή κάποιο μέλος της οικογένειας είτε ζώο είτε άνθρωπο. Επίσης, αν κάποιος σκύλος έχει κακοποιηθεί στο παρελθόν είτε από άνθρωπο είτε από σκύλο πολύ πιθανό να γίνει επιθετικό.
Τις περισσότερες φορές ο σκύλος θα μας προειδοποιήσει ότι κάτι τον ενοχλεί, μας δείχνει σημάδια μέσω της γλώσσας του σώματός του και προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να επικοινωνήσει μαζί μας δείχνοντας πως νιώθει, έτσι ώστε να αποφύγει την αρπαγή-επίθεση. Αν αγνοήσουμε τα σημάδια ή δεν καταφέρουμε να τα διαβάσουμε και ξεπεράσουμε τα όρια του, θα νιώσει απειλή και θα προσπαθήσει να αμυνθεί. Είναι σημαντικό λοιπόν, ο κάθε κηδεμόνας να μπορεί να αναγνωρίσει αυτά τα σημάδια και να προλάβει τυχόν ατυχήματα, πόσο μάλλον αν ο σκύλος είναι πια ενήλικας και μεγαλόσωμος.
Σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος μας είναι αγχωμένος:
Κάποια από τα κύρια σημάδια που δείχνει ο σκύλος όταν είναι αγχωμένος είναι: Τον βλέπουμε να έχει γρήγορο ρηχό ή βαθύ λαχάνιασμα, να χασμουριέται, να έχει έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης ή προσοχής, τρέμουλο, δεν μας κοιτάει στα μάτια ή κάνει πως μυρίζει το έδαφος.
Σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος μας είναι επιθετικός:
Γρυλίζει, δείχνει δόντια, είναι ‘’παγωμένο’’ το σώμα του γίνεται άκαμπτο και είναι σε ετοιμότητα, τα αυτιά είναι προς τα πάνω, έχει σηκωμένη τρίχα, απειλητικό γάβγισμα και ακουμπάει τα δοντιά πάνω σου χωρίς να σε δαγκώνει.
Η επιθετικότητα σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με βίαιες μεθόδους εξαναγκασμού διότι έτσι δημιουργείται μια αυξητική στάση της συμπεριφοράς, αλλά με θετική προσέγγιση βάση του προγράμματος της σταδιακής απευαισθητοποίησης και αλλαγής συσχετισμού. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει από μήνες μέχρι και κάποια χρόνια ανάλογα το βαθμό της κάθε συμπεριφοράς.
Εάν διακρίνεται κάποια μορφή επιθετικότητας στον σκύλο σας, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον εκπαιδευτή-συμπεριφοριστή, που ασχολείται με την διόρθωση συμπεριφοράς για να προλάβετε τυχόν ατυχήματα στο μέλλον.
Χριστιάννα Ξένου-Αϊδινιώτου, Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων