Τι είναι κροτοφοβία
Κροτοφοβία είναι η αγχωτική εκδήλωση φόβου ενός σκύλου, στο άκουσμα ενός συγκεκριμένου ήχου. (π.χ. κεραυνοί, πυροτεχνήματα, ηλεκτρική σκούπα, σεσουάρ μαλλιών, κ.α.)
ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ Η ΚΡΟΤΟΦΟΒΙΑ
Όπως και σε όλες τις φοβίες αρχίζει να πανικοβάλλεται. Τα μάτια γουρλώνουν (διαστέλλονται), κρύβει την ουρά στα σκέλια του, ψάχνει σε πανικό να βρει ένα μέρος να κρυφτεί, τρέμει, μπoρεί να αναζητήσει την προστασία μας ή ακόμα και να γίνει επιθετικός. Ειδικά στα σκυλιά εργασίας, η κροτοφοβία μπορεί να γίνει λόγος να σταματήσει η εργασία τους. (π.χ. κυνηγόσκυλα, αστυνομικοί σκύλοι, σκύλοι-οδηγοι)
ΑΙΤΙΕΣ
- Δεν έχει γίνει σωστή ή και καθόλου κοινωνικοποίηση
- Πρόωρος απογαλακτισμός
- Κάποια έντονη αρνητική εμπειρία που βίωσε στο παρελθόν.
- Κεραυνοί: Μπορεί να ξεκινήσει ως μία απλή ανησυχία και να εξελιχθεί σε έντονη κροτοφοβία στο μέλλον
- Κληρονομικότητα: Κάποια κουτάβια μπορεί να γεννηθούν κροτοφοβικά. Στην περίπτωση αυτή, η αντιμετώπιση αυτής της προβληματικής συμπεριφοράς εξαρτάται από την ένταση της.
Tips
- Ο σκύλος μας κάθε φορά που ακούει τον ήχο που τον τρομάζει δεν είναι σε θέση να ακούσει οποιαδήποτε εντολή. Ο φόβος του είναι πολύ μεγάλος εκείνη την στιγμή άρα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα την στιγμή που συμβαίνει, πέρα από το να σταματήσουμε τον ήχο ή να απομακρύνουμε τον σκύλο μας αν μας δίνεται η δυνατότητα.
- Θέλουμε τον σκύλο μας όσο πιο χαλαρό γίνεται και σε αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η χρήση ανθοϊαμάτων.
- Η χρήση του ειδικού CD με ήχους για την θεραπεία Κροτοφοβίας Σκύλων.
- Φροντίστε ο χώρος που είναι ο σκύλος να είναι ασφαλείς, να μην υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστεί ή να το σκάσει.
- Βάλτε χαλαρωτική μουσική.
Χρήση θεραπευτικού CD:
- Ο κάθε κροτοφοβικός σκύλος, έχει διαφορετική ανέχεια απέναντι στους ήχους. Ξεκινάμε από την πιο χαμηλή ένταση και δυναμώνουμε σταδιακά έως να αντιληφθούμε από την γλώσσα του σώματός του ότι ακούει τον ήχο (γούρλωμα ματιών, σήκωμα αυτιών κτλ.).
- ΠΡΟΣΟΧΗ! Θα έχουμε πετύχει την επιθυμητή ένταση, μόνο όταν ο σκυλοφίλος μας ακούει τους ήχους σε ήρεμη κατάσταση και ποτέ αν αρχίζει να φοβάται (πχ. Τρέμουλο).
- Επιβραβεύουμε με λιχουδιές όσο παραμένει ήρεμος.
- Μέρα με την μέρα, σταδιακά αυξάνουμε την ένταση και την διάρκεια του ήχου, πάντα στο σημείο που ο σκύλος παραμένει ήρεμος, και επιβραβεύουμε.
Χριστιάννα Ξένου-Αϊδινιώτου, Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων