Ο μαγικός…Χάλτης
Σκύλος που τραβάει στην βόλτα… ναι, ξέρω. Ένας εφιάλτης! Το αποτέλεσμα συνήθως είναι να μένει ο σκύλος στον μπαλκόνι ή στον κήπο για να γλιτώσετε το μαρτύριο της βόλτας.
Γνωρίζουμε ήδη για το σαμαράκι και για το κολάρο. Ας μιλήσουμε για κάτι διαφορετικό που θα σας λύσει τις βόλτες!
Τα πιο γνωστά κολάρα τέτοιου τύπου είναι τα HALTI, τα GENTLE LEADER και τα SNOOT LOOP. Είναι πανομοιότυπα μεταξύ τους, αλλά ως προς την χρήση τους και την προσαρμογή τους έχουν κάποιες διαφορές.
Είναι τόσο άνετο για τον σκυλοφίλο σας, που του επιτρέπει να παίξει, να πιει νερό, να φάει, να αναπνέει σωστά, σαν να μην το φοράει.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΑΛΤΗ
Το μυστικό σε αυτό το κολάρο είναι ότι ελέγχει το κεφάλι του σκύλου. Το κεφάλι οδηγεί το σώμα. Αν μπορούμε να ελέγξουμε το κεφάλι δεν θα μπορεί να ελέγξει ο σκύλος εμάς με το σώμα του. Μπορούμε να τον καθοδηγήσουμε όπου θέλουμε, χωρίς πλέον να τραβάει, όσο μεγαλόσωμος και αν είναι.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΟΡΕΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΑΛΤΗ
Το πρώτο βήμα είναι να το συνδυάσει θετικά, όπως το κολάρο που φορούσε μέχρι τώρα για την βόλτα του. Αν του το φορέσουμε χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και τον βγάλουμε βόλτα, το πιο πιθανό είναι να το πιάσει πανικός και να αρχίσει τις προσπάθειες να το βγάλει. Λογικό, αφού ξαφνικά κάτι άγνωστο του φορέσαμε στο κεφάλι.
ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ:
- Περνάμε το κολάρο στο χέρι μας σαν βραχιόλι και του δίνουμε με αυτό το χέρι λιχουδιές ώστε να το συνδυάσει θετικά.
- Κάνουμε επανάληψη της διαδικασίας 2-3 φορές την ημέρα από 5-7 λεπτά. Αφού τελειώσουμε, επιβραβεύουμε με βόλτα ή παίζοντας με το αγαπημένο του παιχνίδι.
- Το επόμενο βήμα είναι να φορέσουμε το κολάρο πίσω από τον αυχένα του ενώ του δίνουμε λιχουδιές. Έπειτα το αφαιρούμε και παίζουμε ή πάμε βόλτα.
- Όταν έχει αρχίσει να αισθάνεται άνετα με το νέο του κολάρο, το του φοράμε, χωρίς όμως να το χρησιμοποιούμε. Δηλαδή θα φοράει το Χάλτι αλλά θα είναι δεμένος στο παλιό του κολάρο. Στην διάρκεια της βόλτας επιβραβεύουμε με λιχουδιές. Σε περίπτωση που θελήσει να το βγάλει του αποσπάμε την προσοχή με κάποιον ήχο, με κάποιο παιχνίδι ή με εντολή, ώστε να σταματήσει την προσπάθεια του να το βγάλει.
- Το τελευταίο βήμα θα γίνει αφού ο σκυλοφίλος μας πλέον αισθάνεται άνετα με το νέο του κολάρο. Του το φοράμε μέσα στο σπίτι ή στην αυλή (σε χώρο που αισθάνεται πιο οικεία και που δεν έχει περισπασμούς) συνδέοντας τον οδηγό στο Χάλτι και κάνουμε βόλτα. Όταν μας τραβήξει, σταματάμε και τον παρακινούμε με μια λιχουδιά να στρίψει το κεφάλι του προς το μέρος και αμέσως επιβραβεύουμε με την λιχουδιά. Επαναλαμβάνουμε καθημερινά 2-3 φορές την ημέρα από 5-10 λεπτά έως ότου ο σκύλος μας είναι πλέον τέλειος, τότε μπορούμε να βγούμε την βόλτα μας!
Χριστιάννα Ξένου-Αϊδινιώτου, Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων
2 comments. Leave new
Έχουμε ένα ημίαιμο κυνηγόσκυλο, πολύ δραστήριος και ενθουσιώδης, ενάμιση χρονών. Από 7 μηνών που τον πήραμε (αφού είχε αλλάξει διάφορα σπίτια και δεν είχε μάθει τα βασικά) δεν του έμαθα εξαρχής να περπατάει σωστά στη βόλτα γιατί θεώρησα ότι μεγαλώνοντας θα ηρεμήσει. Τώρα έχει μάθει (και τον βλέπω ότι προσπαθεί αρκετά) στην μεγαλύτερη διάρκεια της βόλτας και παραμένει δίπλα μου και γενικά ψύχραιμος. Θέλω να ρωτήσω αν ένα τέτοιο λουρί θα βοηθήσει για πιο γρήγορα αποτελέσματα αλλά χωρίς να το συνηθίσει αργότερα και να βγαίνει μόνο με αυτό ή απλά να συνεχίσω να τον εκπαιδεύω με το απλό του σαμαράκι και να μάθει απλά έτσι? Ευχαριστώ
Ο χάλτης θα σας βοηθήσει και τους δυο πάρα πολυ, θα κάνει τις βόλτες σας πιο ήρεμες και ευχάριστες. Συμβουλή μου είναι να τον δοκιμάσετε, εγω στα σκυλιά μου το χρησιμοποιώ αυτό για όλη τους τη ζωή. Να κοιτάξετε όμως να τον αγαπήσει πριν βγείτε έξω για βόλτα.