Εντολή έλα – Πως να μάθω στον σκύλο μου να έρχεται
Πόσες φορές έχεις δώσει στον σκύλο σου την εντολή έλα, άλλα εκείνος σε αγνόησε επιδεικτικά, συνεχίζοντας να μυρίζει εκείνο το υπέροχο δέντρο που μάρκαρε η Λούση;
Πόσες φορές έχεις δει στο πάρκο να φωνάζουν την εντολή έλα και ο σκύλος να τρέχει προς τον άνθρωπό του; Η ιδανική εικόνα για κάποιον που βγαίνει την σκυλοβόλτα του, ε;
Πως όμως μπορείς και εσύ να το καταφέρεις και να καμαρώνεις για τον σκυλοφίλο σου;
Αφού μάθουμε πρώτα στον σκύλο μας να ακούει το όνομά του, έπειτα ξεκινάμε να του μαθαίνουμε να έρχεται σε εμάς όποτε τον φωνάζουμε με την εντολή «έλα». Τα στάδια για την εκμάθηση του ονόματος του είναι τα ίδια με της εντολής «έλα».
Η εντολή έλα είναι από τις πιο σημαντικές, διότι δεν αποκλείεται ακόμα και να σώσει τη ζωή του σκύλου μας μια μέρα. Γνωρίζοντας καλά την εντολή αυτή, μπορούμε με ασφάλεια να του παρέχουμε – υπό κατάλληλες συνθήκες – μεγαλύτερη ελευθερία, χωρίς να έχουμε τον φόβο πως θα τρέξει μακριά ανεξέλεγκτος και θα χαθεί. Θα πρέπει να την μάθουμε τόσο καλά ώστε σε οποιαδήποτε στιγμή τον καλέσουμε, με οτιδήποτε και αν ασχολείται να τα παρατήσει όλα και να έρθει χαρούμενος προς εμάς αφού πάντα έχει κάτι θετικό να λάβει. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με αυτή την εντολή από τις πρώτες μέρες της συγκατοίκησης μας, έτσι ξεκινάμε να ενισχύουμε το δέσιμο ανάμεσα σε κηδεμόνα και σκύλο.
Ο χρόνος που απαιτείται είναι 5 λεπτά 3-4 φορές την ημέρα.
Πως μαθαίνουμε την εντολή έλα στον σκύλο μας :
1) Ξεκινάμε την εντολή με την προϋπόθεση ότι ήδη γνωρίζει το όνομα του.
2) Έχουμε στην παλάμη μας μια ιδιαίτερη λιχουδιά (προσοχή όταν είναι κουτάβια). Φωνάζουμε τον σκύλο με το όνομα του, μόλις γυρίσει να μας κοιτάξει φωνάζουμε την εντολή έλα και του δείχνουμε το χέρι μας. Ο τόνος μας πρέπει να είναι ενθαρρυντικός και γλυκός έτσι ώστε να το δελεάσει να έρθει κοντά μας.
3) Μόλις έρθει σε εμάς, τον επιβραβεύουμε με την λιχουδιά και ταυτόχρονα του λέμε μπράβο και το χαϊδεύουμε.
4) Αν έχουμε κάποιο φίλο ή συγγενή που μπορεί να βοηθήσει, του ζητάμε να κάτσει απέναντι και επαναλαμβάνει μετά από εμάς. Αν όχι, περιμένουμε να ξεχαστεί και να απομακρυνθεί και του το ξανά ζητάμε.
5) Σταδιακά ξεκινάμε να προσθέτουμε αντιπερισπασμούς όπως, να έχουμε ανοιχτό το παράθυρο έτσι ώστε να ακούγεται κάποια φασαρία, να βγούμε στο μπαλκόνι, στην ταράτσα και τέλος σε πάρκο.
6) Στα πρώτα στάδια της εξωτερικής εκπαίδευσης θα πρέπει να παρέχουμε ασφάλεια στον σκύλο μας και να του κάνουμε τις ασκήσεις μόνο σε περιφραγμένους-προστατευμένους χώρους. Είναι σημαντικό τις πρώτες φορές να νιώθει ελευθερία και να μην είναι δεμένο σε λουρί. Αν δεν έχουμε αυτή την ευχέρεια, έχουμε ένα μακρύ λουρί-οδηγό.
7) Στα εξωτερικά μαθήματα η διαδικασία είναι η ίδια όπως και στο σπίτι. Από την στιγμή που έχουμε βάλει τον σκύλο μας σταδιακά σε αντιπερισπασμούς θα είναι πιο εύκολη η εκμάθηση της εντολής. Αν παρόλα αυτά, είναι δύσκολο στο σκύλο μας να συγκεντρωθεί, προσπαθούμε να του αποσπάσουμε την προσοχή με διάφορους θορύβους ή κινήσεις.
Τι να προσέχουμε :
- Είναι σημαντικό να προσέχουμε να μην συνδυάσει ο σκύλος μας την εντολή έλα με κάτι αρνητικό όπως «έλα να σε δέσω» ή «έλα να σε βάλω τιμωρία».
- Κάθε φορά που φωνάζουμε τον σκύλο μας και έρχεται, πρέπει να έχει επιβράβευση κάποια λιχουδιά ή χάδι και επαίνους. Είναι η πιο σημαντική εντολή και θα πρέπει να έχει πάντα στο νου του ότι «έλα» σημαίνει jack pot !!
- Ποτέ, δεν τον μαλώνουμε όταν έρθει, ακόμα κι αν έχει αργήσει πολύ, γιατί έτσι θα μάθει πως το να έρχεται όταν τον φωνάζουμε δεν είναι και ότι καλύτερο αφού, όταν μας αγνοεί και δεν έρχεται περνάει καλύτερα.
Χριστιάννα Ξένου-Αϊδινιώτου, Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων