Το στρες αποχωρισμού έχει ήδη ξεκινήσει πριν φύγουμε από το σπίτι…
”Πάω στην δουλειά, να είσαι φρόνιμος, ναι;’’ Κάπως έτσι αρχίζει το μαρτύριο και για τους δύο. Εσύ που με το που κλείνεις την πόρτα συνειδητοποιείς ότι ο σκύλος σου έχει υπολείμματα λύκου και αρχίζει να αλυχτάει στην πανσέληνο, γεμίζοντας σε τύψεις, ενοχές και αγωνία αν θα την ”βγάλει καθαρή’’… και εκείνος βιώνει το κάθε δευτερόλεπτο ως δράμα ότι τον παράτησες για πάντα… και όχι μόνο τον παράτησες αλλά τον κλείδωσες και στους 4 τοίχους, άσπλαχνε! Το άγχος μπορεί να προκλειθεί από θάνατο, διαζύγιο, μετακόμιση, αλλαγή ωραρίου, νέος σύντροφος ή ακόμα και ο ερχομός ενός παιδιού. Αφού αντιλληφθούμε ότι πάσχει από στρες αποχωρισμού, πρώτα πρέπει να διορθώσουμε εμείς την συμπεριφοράς μας και έπειτα του ζώου. Ο σκύλος έχει ανάγκη να γίνει ανεξάρτητος και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.
ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΤΡΕΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:
- Λαχάνιασμα
- Γαύγισμα
- Ακαθαρσίες στο σπίτι
- Επιθετικότητα
- Καταστροφές
- Σιελόρροια
- Προσπάθεια να μας αποτρέψει να φύγουμε τραβώντας τα ρούχα μας
- Επιθυμεία να κρατάει κάτι στο στόμα του
ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΑΠΟΧΩΡΙΣΜΟΥ:
- Ηρέμησε τον και δείξε του ότι κάθε φορά που φέυγεις, θα επιστρέψεις. Πώς; Ετοιμάσου όπως πάντα, ντύσου, βάλε παπούτσια, πάρε τσάντα (τα σκυλιά είναι οι καλύτεροι παρατηρητές και ξέρουν πότε θα βγεις έξω για δουλειά και πότε θα τα πάρεις μαζί σου για βολτούλα), άνοιξε την πόρτα, βγες έξω και μπες αμέσως. Σταδιακά θα μένεις εκτός σπιτιού και λίγο παραπάνω, τόσο ώστε να μην αρχίζει να κλαίει. Αφού ‘’επιστρέψεις’’ και είναι ήρεμος του δίνεις και μια λιχουδιά.
- Κάθε φορά που ‘’γυρνάς’’ μην το κάνεις και μεγάλο θέμα, μην αρχίσεις τις τρελλές χαρές και τους ενθουσιασμούς που είδες τον σκύλο σου. Δείξε του με αυτόν τον τρόπο πως δεν έγινε και κάτι που απουσίαζες.
- Πρίν φύγεις πάντα να του αφήνεις παιχνίδια να έχει να ασχολείται έτσι ώστε να σταματήσει να ξεσπάει το άγχος του στον καναπέ. (Κόκαλα, μπαλάκια, Kong.)
- Άλλαξε την ρουτίνα σου. Σήκω το πρωί πιο νωρίς, ακόμη και 15 λεπτά νωρίτερα. Άλλαξε τον τρόπο που πίνεις τον καφέ σου και γενικότερα τις κινήσεις σου. Με αυτόν τον τρόπο δεν τον προϊδεάζεις ότι πρόκειται να φύγεις.
- Πριν τον αφήσεις μόνο του πήγαινε τον μία μεγάλη βόλτα ώστε μετά να είναι κουρασμένος. Έτσι θα έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να παίξει λίγο με τα παιχνίδια του και μετά να ρίξει έναν υπνάκο.
- Ποτέ μα ποτέ μην τον μαλώσεις όταν γυρίσεις σπίτι και βρεις κάποια ζημιά που έκανε. Ο σκύλος δεν έχει αίσθηση του χρόνου και έτσι δεν μπορεί να συνδυάσει ότι τον μαλώνεις για κάτι που έκανε στο παρελθόν. Με αυτόν τον τρόπο συνδυάζει αρνητικά την επιστροφή σου στο σπίτι.
- Όταν υιοθετούμε ένα κουτάβι πρέπει από τον πρώτο κιόλας καιρό να του μάθουμε ότι θα μένει μόνος του κάποιες ώρες στο σπίτι. Σε περίπτωση που αποφάσισες να υιοθετήσεις ένα ενήλικο σκυλί από καταφύγιο (και μπράβο σου!) και βλέπεις ότι παθαίνει στρες αποχωρισμού, μην πανικοβάλλεσαι! Όποια και να είναι η ηλικία του ζώου, μπορείς να το βοηθήσεις και να υπάρξει βελτίωση.
TIPS:
Για μεγαλύτερη βοήθεια και πιο γρήγορο αποτέλεσμα, σε συνδιασμό με τα παραπάνω, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές μεθόδους οπώς τα ανθοϊάματα του Bach, και την αρωματοθεραπεία με 100% φυτικά έλαια και Tong Ren.
Χριστιάννα Ξένου-Αϊδινιώτου, Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων