Αρκετά συχνά ακούμε για σκυλιά που παρότι το μεγάλο της ηλικίας τους, δεν έχουν μάθει ακόμη να κάνουνε την τουαλέτα τους αποκλειστικά και μόνο έξω. Για σκυλιά επίμονα, ανήσυχα, που αναζητούν συνεχώς την προσοχή και έχουν μάθει να ζουν χωρίς όρια και περιορισμούς. Τι εννοούμε όμως λέγοντας ‘’ μέθοδος περιορισμού’’; Φυσικά όχι να κλείσουμες τον σκύλο μας για τρεις ώρες στο μπάνιο επειδή μας έφαγε ένα τηλεκοντρόλ και μια κάλτσα.
Μέθοδος Περιορισμού λέγετε η μέθοδος που χρησιμοποιούμε για να δείξουμε στον σκύλο μας ποιοι είναι οι κανόνες του σπιτιού και ποια τα όρια του. Δεν είναι τιμωρία όπως πολλοί νομίζουν, είναι απλά ένας χώρος όπου βάζουμε τον σκύλο μας να ηρεμήσει όταν το χρειάζεται, ένας χώρος που μας βοηθάει να του δείξουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να σταματήσει να κάνει. Η μέθοδος είναι εξαιρετικά βοηθητική στην εκμάθηση της τουαλέτας, στο να μάθει δηλαδή το κουτάβι σιγά σιγά να κρατάει την κύστη του, όπως επίσης και να μπορεί να μένει μέσα στο crate ήρεμος και χαλαρός όταν χρειαστεί (ταξίδια, κτηνίατρος). Η καλύτερη ηλικία φυσικά για να τα ξεκινήσουμε όλα αυτά είναι από δυο μηνών, όμως ποτέ δεν είναι αργά, ο σκύλος μας είναι πάντα πρόθυμος να μάθει καινούρια πράγματα αν έχει κίνητρο.
Αν θέλουμε να εφαρμόσουμε τη μέθοδο περιορισμού για να εξαλείψουμε μια συμπεριφορά το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσουμε το λεγόμενο ‘’πάρκο περιορισμού’’, από την άλλη, αν θέλουμε απλά να μάθουμε στον σκύλο μας να δέχεται και να είναι ήρεμος στις περιστάσεις που χρειάζεται να μπει σε crate,τότε χρησιμοποιούμε αυτό. Το καλύτερο είναι να τα μάθουμε και τα δυο όσο πιο νωρίς γίνεται ώστε να προλάβουμε τυχόν συμπεριφορές.
Πως και πότε χρησιμοποιώ τη μέθοδο περιορισμού με πάρκο:
Καθώς καλωσορίζουμε ένα κουτάβι στο σπίτι μας, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πλασματάκι που δεν γνωρίζει από κανόνες, από πρέπει και δεν πρέπει και γνωρίζει μόνο τι είναι αυτά που του προσφέρουν ικανοποίηση και θα συνεχίσει να τα κάνει όσο του το επιτρέπουμε. Ένα από τα βασικά πράγματα που θα πρέπει να εφοδιαστούμε, είναι το πάρκο και ένα κρεβατάκι-μαξιλάρι για τον σκύλο μας. Το πάρκο περιορισμού θέλουμε να το συνδυάσει σαν τον χώρο όπου θα ηρεμεί και θα κοιμάται, σαν το δωμάτιό του, και ποτέ δεν θέλουμε να το συσχετίσει σαν τιμωρία, θα έχει πάντα κάποιο ενδιαφέρον παιχνίδι να ασχολείται καθώς θα παραμένει μέσα (kong). Σαν κουτάβι θα είναι ατίθασο και υπερκινητικό, θα δαγκώνει και θα κάνει την ανάγκη του παντού, πράγματα τα οποία σίγουρα δεν θέλουμε να συνεχίσει εφ όρου ζωής, το πάρκο σε αυτές τις περιπτώσεις θα μας λύσει τα χέρια.
- Κάθε φορά που θα ξεκινήσει οποιαδήποτε συμπεριφορά μας ενοχλεί π.χ δάγκωμα, θα περιορίζετε στο πάρκο και θα βγαίνει εφόσον έχει ηρεμήσει. Αυτό θα γίνεται συνέχεια μέχρι να σταματήσει το δάγκωμα.
- Στο πάρκο του θα κοιμάται κάθε βράδυ, από την πρώτη κιόλας μέρα.
- Μετά από άσκηση, παιχνίδι (ή υπερβολική διέγερση) και μετά από κάθε γεύμα, θα μπαίνει στο πάρκο για να μάθει να κρατάει την κύστη του. Τα σκυλιά συνήθως δεν λερώνουν μέσα στην φωλιά τους και εκεί που τρώνε, τους μαθαίνει η μαμά τους από κουτάβια την καθαριότητα, αυτό δυστυχώς δεν ισχύει για κουτάβια που έχουν περάσει πολύ χρόνο σε κλουβί pet shop και έχουν αποχωριστεί μικρά τη μητέρα τους.
Σημαντικό! να έχουμε το νου μας όταν βάζουμε το κουτάβι στο πάρκο για να μάθει να κρατιέται, θα πρέπει να είμαστε εκεί ή κάπου κοντά ώστε να ακούσουμε όταν θα μας ενημερώνει ότι είναι η ώρα του για τουαλέτα.
Πως μαθαίνουμε το crate :
Το crate, όπως είπαμε, θα μας βοηθήσει σε καταστάσεις που χρειάζεται να μετακινήσουμε τον σκύλο μας, είτε για μεγάλες αποστάσεις όπως σε ταξίδια, είτε σε μικρές όπως η μεταφορά του στον κτηνίατρο ή σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι σημαντικό λοιπόν, να το συνηθίσει και να το αγαπήσει για να μπορεί να μένει ήρεμο καθ’ όλη την παραμονή του μέσα σε αυτό.
- Στα πρώτα στάδια, καλό είναι το crate να είναι ανοιχτό από την πάνω του μεριά ώστε να μην νιώθει ο σκύλος μας πως είναι εγκλωβισμένος.
- Μπορούμε να βάλουμε ένα μαξιλαράκι ή μια κουβερτούλα για να το συνδυάσει σαν τον χώρο που μπορεί να ηρεμεί και να κοιμάται.
- Ξεκινάμε να πετάμε λιχουδιές ώστε να ξεκινήσει να το συνδυάζει θετικά. Αυτό θα γίνεται αρκετές φορές την ημέρα.
- Αφού δούμε ότι είναι χαλαρός και πλέον έχει συνδυάσει ότι κάθε φορά που μπαίνει επιβραβεύεται, είναι ώρα να κλείσουμε το crate από πάνω.
- Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, πετώντας λιχουδιές .
- Σταδιακά αρχίζουμε να κλείνουμε την πόρτα για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Με τον καιρό η πόρτα θα μένει όλο και περισσότερο κλειστή και ο σκύλος μας μέσα.
Προσοχή! Αφήνουμε τον σκύλο μας μέσα στο crate μόνο όταν είναι ήρεμος και χαλαρός, δεν τον πιέζουμε να μπει με το ζόρι, αν τον δούμε να ενοχλείτε τον βγάζουμε, αυτό σημαίνει ότι ανεβάσαμε γρήγορα το επίπεδο και δεν ήταν ακόμη έτοιμο!
Χριστιάννα Ξένου-Αϊδινιώτου, Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων