Εκπαίδευση Τουαλέτας: Η εκμάθηση του σκύλου μας να λερώνει μόνο εκεί όπου πρέπει, θα κρατήσει το σπίτι μας καθαρό και εμάς χαρούμενους!!
Η τουαλέτα είναι το πρώτο πρόβλημα που συναντάμε όταν το κουτάβι έρθει στο σπίτι μας. Κάνει την ανάγκη του παντού, δεν προλαβαίνεις να καθαρίσεις το χαλί και ξεπροβάλλει μία νέα – αλλά γνώριμη – μυρωδιά από την κρεβατοκάμαρα. Και κάπως έτσι έρχεται η ώρα που αναρωτιέσαι τι έχει πάει τόσο λάθος με αυτό το σκυλί. Δεν υπάρχει λόγος πανικού! Είναι δική μας ευθύνη να του μάθουμε που είναι σωστό να κάνει την ανάγκη του.
Τα πρώτα μαθήματα της ζωής του τα διδάσκετε από τη μητέρα του, έτσι γίνεται και με την τουαλέτα. Είναι σημαντικό να πάρουμε τον σκύλο μας (όσο αυτό είναι εφικτό) 2 μηνών από τη μητέρα του. Εκείνη θα έχει κάνει ήδη την αρχή και θα του έχει μάθει πως εκεί που τρώμε και κοιμόμαστε, δεν λερώνουμε!
Αφού φέρουμε το νέο μέλος στο σπίτι, η εκπαίδευση της «τουαλέτας» θα πρέπει να ξεκινήσει από την πρώτη κιόλας μέρα. Πρέπει να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο χώρο, καλύτερα εκτός σπιτιού (μπαλκόνι, αυλή) όπου θα το πηγαίνουμε για την ανάγκη του μέχρι να ξεκινήσουμε τις βόλτες. Αν έχουμε μέρη που θα θέλαμε να αποκλείσουμε, θα πρέπει να το κάνουμε από την αρχή!
Να έχετε υπόψιν σας πως, ο σκύλος από τη πρώτη μέρα που θα μπει στο καινούριο του σπίτι, θα δείξει ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποιο υλικό ( χαλάκια, πατάκια..) ή και μέρος. Γι’ αυτό έχουμε τα μάτια σας δεκατέσσερα.
Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως όταν είναι κουτάβι, η κύστη του είναι πολύ μικρή και του είναι δύσκολο να μπορέσει να κρατηθεί. Εκείνο πάντα θα μας δείχνει σημάδια πως είναι η ώρα για την ανάγκη του, εμείς τώρα καλούμαστε να ξεκινήσουμε να τα αναγνωρίζουμε.
Το κουτάβι κάνει τσίσα του 7-8 φορές την ημέρα και κακά του 2 (σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και παραπάνω). Δίνοντάς του συγκεκριμένες ώρες φαγητό και νερό μπορούμε πιο εύκολα να ελέγξουμε τις ώρες που κάνει την ανάγκη του. Σταδιακά οι ώρες του θα γίνονται όλο και πιο συγκεκριμένες και έτσι θα είμαστε σε θέση να το πηγαίνουμε έγκαιρα για την τουαλέτα του. Μέχρι όμως να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνουμε τα εξής βηματάκια :
Πως μαθαίνω στον σκύλο μου να μην λερώνει :
- Αρχικά, σε περίπτωση που του ξεφύγουν μέσα στο σπίτι, ποτέ μα ποτέ δε τον μαλώνουμε ούτε ‘’τρίβουμε’’ τη μουσούδα του μέσα στις ακαθαρσίες του φωνάζοντας «τι έκανες εδώ!». Ο σκύλος δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι το μαλώνουμε επειδή έκανε την ανάγκη του στο συγκεκριμένο σημείο, απλά πιστεύει πως ”η μαμά με μαλώνει όποτε ανακουφίζομαι” … Την επόμενη φορά θα προσπαθήσει να τα κάνει κάπου που να μην το βλέπετε έτσι ώστε να γλιτώσει το μάλωμα. Όσες φορές και να του ξεφύγουν, να θυμάστε πως εμείς είμαστε που δεν το προλαβαίνουμε, την επόμενη φορά θα πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι και να διαβάζουμε τα σημάδια που μας δείχνει.
- Θα πρέπει να πηγαίνουμε το σκυλί μας τακτικά (ανά 1 ώρα) στο μέρος που έχουμε ορίσει ως τουαλέτα. Περιμένουμε αλλά όχι παραπάνω από 5 λεπτά. Αν μέσα σε αυτά τα λεπτά κάνει την ανάγκη του (αφού τελειώσει ποτέ δε το διακόπτουμε), επιβραβεύουμε με μια σουπερ λιχουδιά. Αν όχι, πηγαίνουμε πάλι στο σπίτι και το περιορίζουμε σε ένα μέρος για 10-15 λεπτά, είτε το δένουμε κάπου με παιχνίδια (δε θέλουμε ποτέ να νομίζει ότι το τιμωρούμε), είτε στο πάρκο ή crate χρησιμοποιώντας την μέθοδο του περιορισμού . Αν μέσα σε αυτή την ώρα μας έχει ενημερώσει με κλαψούρισμα ή γάβγισμα ότι μπορεί να θέλει κάτι, το παίρνουμε και το ξανά βάζουμε στο χώρο της «τουαλέτας». Αν και πάλι τίποτα, τον ξανά περιορίζουμε.
Tips:
Πότε πηγαίνουμε το κουτάβι για τουαλέτα:
- Μετά από άσκηση, παιχνίδι ή υπερβολική διέγερση.
- Λίγο μετά (5 έως 30 λεπτά) από κάθε γεύμα.
- Το πρωί μόλις ξυπνήσει.
- Το βράδυ πριν πάμε για ύπνο. Αν είναι κουτάβι θα χρειαστεί και ενδιάμεσα του ύπνου
- Να ξέρετε ότι το κουτάβι θέλει τουαλέτα κάθε τρεις ώρες και μεγαλώνοντας μαθαίνει να ελέγχει την κύστη του.
Σημάδια που δείχνουν ότι θέλει τουαλέτα:
- Κλαψουρίζει και κινείται πάνω-κάτω.
- Έχει μια γενική ανησυχία.
- Μπορεί να γαβγίσει.
- Κάνει κύκλους μυρίζοντας το έδαφος.
- ∆είχνει ότι πηγαίνει να καθίσει με την ουρά τεντωμένη προς τα πάνω.
- Αφού τελειώσει με την τουαλέτα, δεν θα πρέπει να ακολουθήσουμε καμία αρνητική συμπεριφορά, όπως την απομόνωσή του στο πάρκο περιορισμού ή σε κάποιο άλλο μέρος του σπιτιού. Θα συνδυάσει την πράξη του με την απομόνωση με αποτέλεσμα στο μέλλον να καθυστερεί για να μη μείνει μόνο του.
- Αν λερώσει σε χώρους όπου δεν θέλουμε, πρέπει να απολυμάνιυμε και να καθαρίσουμε την περιοχή με καθαριστικό εξουδετέρωσης οσμών ή ξίδι αραιωμένο σε νερό ή ακόμα πιο αποτελεσματικό είναι το tabasco. Έτσι δεν θα υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή οι οσμές του, που θα το προκαλούσαν να κάνει την τουαλέτα του στο ίδιο σημείο.
- Αφού μάθουμε την τουαλέτα, τώρα είναι καιρός να πηγαίνουμε βόλτες εκτός σπιτιού! Η τακτική είναι η ίδια. Να θυμόμαστε πάντα να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του σκύλου μας.
- Στις πρώτες βόλτες να είστε εφοδιασμένοι με μπόλικη υπομονή και αγάπη. Είναι σίγουρο πως δε θα αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο να κάνει την ανάγκη του, αυτό είτε γιατί είναι πολύ απασχολημένο με το να μυρίσει και να ανακαλύψει το περιβάλλον είτε γιατί είναι ντροπαλό και δε νιώθει τόσο άνετα να αφεθεί. Δεν πειράζει, δώστε του χρόνο. Από την στιγμή που δεν του δίνουμε την δυνατότητα να κάνει την ανάγκη μέσα στο σπίτι (μέσω του περιορισμού) κάποια στιγμή, δε θα αντέξει και θα αφεθεί στην βόλτα.
Καλή επιτυχία !!
Χριστιάννα Ξένου-Αϊδινιώτου, Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων