Κάπως έτσι ξεκινάει η βόλτα του σκύλου μας..
”Πάμε βόλτα;” Και να σου οι ουρές να πηγαίνουν σαν τρελές πέρα δώθε, και να σου τα πηδήματα στον αέρα, και το σπίτι γεμίζει χαρά και ανυπομονησία για το πότε θα φορέσει το λουρί, να βγει επιτέλους έξω να σε κυκλοφορήσει ελπίζοντας ότι θα συναντήσει επιτέλους από κοντά την σκυλίτσα που μύρισε χθές σε μία μουριά. Ναι, κάθε βόλτα είναι μια καινούρια εμπειρία για τον σκύλο μας, είναι αναγκαία, είναι χαρά, είναι εκτόνωση και πάντα θα είναι διαθέσιμος για μία βόλτα (και παραπάνω) . Η βόλτα είναι τόσο σημαντική για όλα τα σκυλάκια και όχι μόνο για μεσαία – μεγαλόσωμα αλλά ακόμα και για αυτά που είναι μικρότερα και απο την γατούλα που φροντίζεις στην γειτονιά. Βοηθάει τον σκύλο μας να κοινωνικοποιείται με τον έξω κόσμο, να αποκτά αυτοπεποίθηση έτσι ώστε να μην αποκτήσει φοβίες και να κάνει συμπεριφορές οι οποίες είναι σημαντικές για ένα σκυλί, όπως να μαρκάρει. Δεν έχει σημασία το μέγεθος, η ανάγκη είναι η ίδια. Έχει νοημοσύνη που παρομοιάζεται με τη νοημοσύνη ενος παιδιού 3-4 ετών ή και μεγαλύτερου σε κάποιες περιπτώσεις. Οπότε, πρέπει να είμαστε συνεπείς με την βόλτα του φίλου μας ώστε να είναι χαρούμενος και ήσυχος μέσα στο σπίτι. Μια σωστή βόλτα μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερη σχέση μεταξύ του σκύλου και του ιδιοκτήτη του. Κάνει καλό στην ψυχολογία του, εκτονώνεται, κάνει την ανάγκη του και γυρνάει σπίτι γεμάτος γνώση απο τις τόσες μυρωδιές που ανακάλυψε!
ΤΙPS
Αν ο σκύλος σας είναι ανυπόμονος και χοροπηδάει μανιωδώς όταν βλέπει το λουρί, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να του το φορέσετε φροντίστε:
– Να είστε ήρεμοι.
– Να μην τον εξιτάρετε. Απλά σηκωθείτε, πάρτε με ήρεμες κινήσεις το λουρί του και πηγαίνετε ήρεμοι προς την εξώπορτα.
– Εάν παρόλα αυτά δεν έχει ηρεμήσει, περιμένετε πρώτα, χωρίς να του μιλάτε.
– Ζητήστε του να μπει στην θέση «Κάτσε». Πρέπει να καταλάβει ότι μόλις ηρεμήσει τότε μόνο θα πάτε βόλτα.
– Βάλτε του το λουρί μόνο αν παραμένει ήρεμος.
– Ανοίξτε την πόρτα μόνο όταν ο σκύλος είναι ήδη στην θέση «Kάτσε».
Σημαντικό επίσης είναι:
- Να έχουμε φροντίσει να είναι εκπαιδευμένος στην βόλτα, να γνωρίζει ήδη πολύ καλά την εντολή ‘’Δίπλα’’
- Να είναι καλα κοινωνικοποιημένος για να αποφύγουμε διάφορες δυσσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να μας τύχουν.
- Να έχουμε ένα άνετο κολάρο ή σαμαράκι για την βόλτα του ή χάλτη (συνιστώ χάλτι)
- Να έχουμε μαζί μας κάποιο παιχνίδι που του αρέσει να ασχολείται. Γιατί εντάξει δεν λέω έχει πολλά να κάνει έξω αλλά θέλει να μοστράρει και το καινούριο του παιχνίδι στα φιλαράκια του…
- Να παίρνουμε νερό μαζί μας και ειδικά στις μεγάλες βόλτες.
- Σακούλες πάντα μαζί!!! (Ναι, εκείνος θα τα σκεπάσει με χώμα, αλλά δεν αρκεί αυτό). Πάντα μαζευουμε τις ακαθαρισίες του σκύλου μας.
- Οπότε, αν θέλουμε να καμαρώνουμε για το πόσο καλοί γονείς είμαστε, πρέπει να βγάζουμε τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα από 30 λεπτά τον σκυλοφίλο μας. Να θυμάστε ότι η βόλτα δεν είναι μόνο για να κάνει την ανάγκη του. Βοηθάει στο να εκτονωθεί και να μην σου τρώει τον καναπέ, αυτές τις υπέροχες γόβες που σου έκανες δώρο, εκείνα τα σούπερ ουάου ακουστικά… Η λίστα είναι μεγάλη για εκείνον άμα δεν ‘’έχει ξεδώσει’’. Αν οργανωθείς σωστά η βόλτα του σκυλοφίλου σου δεν θα ειναι πια αγγαρία!
Χριστιάννα Ξένου-Αϊδινιώτου, Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων